Bij steeds meer overheden wordt data een belangrijker onderdeel van het maken van beslissingen en het beoordelen van plannen. Klimaatadaptatie is daarbij geen uitzondering meer. Overheden hebben de verantwoordelijkheid om hun leefomgeving klimaatadaptief in te richten, maar waar doe je goed aan en hoe beoordeel je alle initiatieven op een goede manier? Steeds meer gemeentes, provincies en waterschappen zien hierbij de meerwaarde van het gebruik van een digital-twin om de klimaatopgave te bepalen. Meten is tenslotte weten.
Een probleem van deze digital-twins en het kwantificeren van de klimaatopgave, is de specifieke expertise die nodig is. Externe partijen worden ingehuurd, maar daarmee ontwikkel je zelf geen kennis als organisatie. Ook de methodes en slimme oplossingen worden niet altijd gedeeld en blijven ontoegankelijk voor anderen. Daarom vraagt deze klimaatuitdaging om samenwerking waarin we met elkaar kennis en expertise ontwikkelen en successen delen. Daarnaast willen gemeentes, provincies en waterschappen die al stappen gezet hebben, dit delen met anderen die ook graag aan de slag willen gaan. De Klimaatwijk faciliteert en organiseert dit!
BOOT en Buro Regen&Water sloegen daarom de handen ineen om samen te werken aan klimaatadaptatie. Maar dit doen we met meer partijen. Samen kunnen we de klimaatopgave inventariseren en kwantificeren. Samen leren we en ontwikkelen we slimme oplossingen voor de klimaatuitdagingen waar we voor staan.
Binnen de klimaatwijk staat kennisdelen en samenwerken centraal. We leren door samen te doen. Het afgelopen jaar gebeurde er veel op het gebied van klimaatadaptatie. Nieuw landelijk beleid, toetsingsnormen en een politieke urgentie vragen om snelle rekenmethodes en benaderingen om klimaatadaptatie te kwantificeren. Daarom richtten we de klimaatwijk op: Een brede samenwerking tussen onderwijs- en onderzoeksinstellingen, bedrijven, provincies, waterschappen en gemeenten, waarbij VOLD centraal staat: verbinden, ontwikkelen, leren en delen.
Verbinden: Deelnemers wisselen kennis en ervaringen uit over klimaatadaptatie en het kwantificeren van de klimaatopgave met behulp van data.
Ontwikkelen: Vanuit de community komen er vraagstukken naar voren waarop nog geen antwoord is. Bijvoorbeeld; Hoe modelleer je bomen in een Digital Twin? en Welke data is nodig om overbodige verharding in kaart te brengen? Met elkaar maken we onderzoeksbudget vrij en in samenwerking met hogescholen en studenten, zoeken we naar antwoorden op deze vragen.
Leren: Door het delen van informatie en samen onderzoek te doen, leren we van elkaar en doen we gelijkwaardig kennis op.
Delen: De community is gebaseerd op het delen van informatie. Dit kan informatie zijn uit onderzoek, maar ook specialistische kennis die is opgedaan binnen een gemeente. Door kennis te delen, bouwen we samen aan een solide manier van klimaatadaptatie en het kwantificeren van de klimaatopgave, waarbij de informatie altijd beschikbaar blijft voor iedereen.
Ben je binnen de gemeente of andere instelling actief met het datagedreven invulling geven aan klimaatadaptatie en wil je jouw ervaringen delen, of wil je daar juist mee aan de slag? Bijvoorbeeld door de inzet van een digital twin of andere ‘slimme’ tools. Dan is de Klimaatwijk iets voor jou!
Ben jij een gemeente, provincie of waterschap die
1) kennis in huis heeft over data gedreven klimaatadaptatie en meer wil met implementatie en integrale tools?
of
2) bezig is met implementeren en graag wil innoveren en kennis vergroten?
Deelnemen is voor iedereen mogelijk. Met de klimaatwijk willen we gemeenten, provincies en waterschappen verder helpen bij het werken met data in het kader van klimaatadaptatie. Ben jij als andere partij ook bereidt om transparant en open source te werken en geloof je in het delen van kennis en methoden, dan is de Klimaatwijk dus ook iets voor jou!
Gemeente A wil haar huidig gebied en toekomstige plannen toetsen op basis van nieuwe klimaatlabels. Eén van deze labels is dat iedere woning uitzicht moet hebben op drie bomen. Daar is data voor nodig en een methode, maar welke data en welke methode is bruikbaar? Gemeente B heeft dit vorig jaar al laten onderzoeken in het kader van hun nieuwe groenvisie en heeft de kennis en de methode hoe je dit aanpakt. Dit wordt gedeeld via het platform waarna niet alleen gemeente A een vliegende start kan maken, maar ook gemeente C en D en provincie A.
Meld je aan voor de Klimaatwijk!
- een platform waar jij jouw vragen kan neerleggen m.b.t. data en klimaatadaptatie
- kennis over hoe je data gedreven klimaatadaptatie naar een hoger niveau tilt
- kennis over slimme software
- aandeel in het standaardiseren van de aanpak, bijvoorbeeld binnen digital twins
- de mogelijkheid om je ervaringen en kennis te delen
- samen onderzoeken en innoveren
- Tijd – op basis van de onderzoeksvragen en of jij bijvoorbeeld een student binnen jouw gemeente begeleidt kost het je uren. Daarnaast organiseren we minimaal twee bijeenkomsten per jaar waarin we gezamenlijk de invulling van de Klimaatwijk voor het komend half jaar vaststellen.
- Geld – Deelname aan de klimaatwijk kost €2.500 per jaar. Hier organiseren we de bijeenkomsten van houden het platform draaiend.
- Onderzoeksbudget – Op basis van de onderzoekslijnen die we gezamenlijk vaststellen kan het zijn dat er specifiek onderzoeksbudget vrijgemaakt moet worden. Bijvoorbeeld voor het inkopen dan data of het uitvoeren van metingen. Hiervoor maken we een begroting en stellen vast met de betrokken deelnemers.
De organisatie van de Klimaatwijk ligt in de beginfase bij Buro Regen & Water en BOOT. We doen dit om de start in goede banen te leiden en de eerste deelnemers aan te sluiten. Op termijn is het de bedoeling dat de Klimaatwijk een opzichzelfstaande stichting wordt waarbij (een deel van) de deelnemers zitting hebben in het bestuur. De invulling en de aanpak stellen we samen vast waardoor de Klimaatwijk een platform van ons allemaal wordt!
Meld je aan